SIKÇA SORULAN SORULAR

Kullanılmayan akünün içindeki elektroliti dökebilir miyiz ?

Asla dökemezsiniz. Aküyü önce deşarj edip tekrar tam kapasiteye ulaşıncaya kadar şarj edilmeli ve aylık voltaj kontrolleri yapılmalıdır. Akü voltajı 12.4V ve voltun altına düşerse tekrar şarj edilmelidir.

Kutup başlarının üzerindeki + ve – işaretlere dikkat edilmelidir. + kutup başının çapı daha büyüktür. Kutup başları yanlış takılır veya aküye montaj da + ( – ) ye – ( + ) ya bağlanırsa aracın elektronik sistemi ve elektronik beyni yanar. Akü de patlayabilir.

Akü araçtan sökülürken negatif kablo ucu sökülmeli , takarken de pozitif kablo ucu takılmalıdır.

Asitli su seviyesini kontrol edin. Şarja bağla yine yeşile geçmiyorsa ; aküyü sağa sola sallayın veya aracın kendi vibrasyonundan dolayı bir süre sonra kendiliğinden yeşil konuma geleceğini unutmayın.

Bomenin içine tamamen elektrolit çekilirse bome içindeki cam çubuk en üst seviyeye değer ve yanlış değer verir, onun için ; elektrolit aşama aşama normal değer okuyabilecek şekilde çekilmelidir. Böylece bome ile doğru sonuçlar almak kolaylaşır .

Otobüsler için özel üretilmiş aküler kullanılmalıdır.

Muhakkak TAKSİ AKÜSÜ 72 Amper kullanılmalıdır.

Hayır bağlayamazsınız! Önce separatörlerin ve plakların emerek eksiltmiş olduğu asit maksimum seviyeye kadar tamamlanır ve ½ saat bekledikten sonra şarja bağlanır.

Akü rutubet almıştır aküyü soğuk su kabı içine koyup + 25 C kadar soğutmak lazımdır. Daha sonra 1/20 şarja bağlamak lazımdır.

Tam enjeksiyonlu mu olduğunu tespit etmek gerekir. Çünkü : LPG ‘li olupta normal karbiratörlü ve yarım enjeksiyonlu olan araçlar çalıştırılırken benzinle çalıştırılmalı, kontak kapatılmadan bir süre önce benzinli konuma geçip karbiratörün benzinle dolması sağlanmalıdır. Bu durumda hem araç daha kolay çalışmış olacak hem de aküye fazla yüklenilmemiş olacak, akü daha uzun ömürlü kullanılacaktır. Tam enjeksiyonlu araçlar da ; araç kendisi benzinle çalışır ve otomatik olarak LPG’li konuma geçmektedir.

Bu şekilde akü kesinlikle şarja bağlanılmaz ! Önce ; + 40 C ‘yi geçmeyen sıcak su dolu kabın içersine akünün içersine su girmeyecek şekilde akünün asidinin çözülmesi lazımdır .Ondan sonra şarja bağlanmalıdır.

Muhakkak akü bozuk olmayabilir ; Akü tamamen deşarj olduğundan 1/20 akımla değil de ; Örneğin 60 Amper akü ise ; 20-25 Amper şarja bağlayıp ( yıldırım şarj ) Akü voltajı yükselmeye başlayınca 10 Ampere düşürülmeli 2 saat bu değerle şarj etmeli devamında 1/20 Akımla yani 3 Amperle akü tam kapasiteye ulaşıncaya kadar yani; yoğunluklar 1280 gr/cm3 ye ulaşıncaya kadar şarj edilmelidir.

Akü bekleme kaybından dolayı zamanla aracı çalıştıramaz hale gelir. Uzun süre beklerse sülfatlaşma ( kireçlenme ) olur. Bu sebeple araçlar yazın 15 günde bir, kışın haftada bir en az 10 dakika çalıştırılmalı ve aküye bu sayede ikmal şarjı yapmış olmalıdır.

Okside olmamasına, ters kutup başı takılmamasına ve tek aküden akım alınmamasına dikkat edilmelidir.

Akülerin asit bomeleri ve voltajı kontrol edilmeli aküde bir sorun yok ise muhakkak aracın Konjektör, Marş Dinamosu ve araç dizel ise ısıtma bujilerine baktırılmalıdır.

Aküyü önce 1/20 akımla şarja bağlamalı 1 saat sonunda şarjdan çıkarılmalı akü ısınmış ve Voltaj 12 Voltun üzerinde ise akü rutubet almış genelde 12 Voltun altında ise akü de ters göz montajı vardır demektir.

Akü aşırı şarj görmüş olabilir, akü ömrü son bulmuş, plakalardaki aktif madde süzülüp elektrolite karışmış demektir.

Devreye Konvertör koyup iki aküden akım çekilmelidir.

Akünün bir tanesinden 12 Volt akım çekiliyor demektir. Diğer aküde aşırı şarja uğrar.

İndikatörün topu takılmış olabilir. Aküyü sağa sola sallayarak yerine gelir.

Akü Amperinin 1/20 amperle ikmal şarjına bağlanmalıdır.

Akünün asidi boşaltılıp içine asit konmuştur.

Araçta konjektör arızalıdır, aşırı şarj vardır akü yanar.

Olumsuz etkiler . Bu nedenden araca yeni akü koyarak ölçüm yapılmalıdır .